X

Information om betalningsanmärkningar

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en uppgift om en obetald skuld som uppkommer om du inte skött dina betalningar i tid. En betalningsanmärkning kan gälla både privatpersoner och näringsidkare.

 

Vad får en betalningsanmärkning för konsekvenser?

En betalningsanmärkning påverkar dig i en rad ekonomiska beslut under den tid anmärkningen finns registrerad på dig. Att exempelvis teckna mobilabonnemang, stå på ett hyreskontrakt eller låna pengar kan bli svårare då en betalningsanmärkning indikerar att du har haft svårt att fullfölja dina ekonomiska åtaganden.

 

Vem utfärdar en betalningsanmärkning?

Många tror att det är Kronofogden som utfärdar en betalningsanmärkning men det stämmer inte, det är kreditupplysningsföretagen på uppdrag av kreditgivaren. En kreditgivare kan vara en bank, en butik eller ett företag som ger möjlighet att delbetala ett köp.

 

När får man en betalningsanmärkning?

Du får en betalningsanmärkning om du inte betalar dina räkningar i tid. Om en faktura hinner förfalla och inga pengar har kommit in kan företaget som utfärdat fakturan ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Kronofogden går då in och hjälper till att driva in betalningen. Ett brev med information om skulden skickas ut till den som är skyldig pengar. Personen kan då välja att bestrida eller betala. Om betalningen bestrids går ärendet vidare till tingsrätten. Kan personen betala bör detta göras så snart som möjligt. I de fall personen inte betalar eller inte svarar på Kronofogdens krav blir skulden fastställd. När en betalningsanmärkning har fastställts syns den hos olika kreditupplysningsföretag (exempelvis UC) i tre år om du vill ta ett lån eller teckna abonnemang.

 

Kan man få lån trots betalningsanmärkningar?

Det är ofta svårt att få lån med betalningsanmärkningar hos storbankerna. En betalningsanmärkning tyder på låg kreditvärdighet och många banker vågar inte ta den risken. Vi på Balanzia tänker lite annorlunda. När du kontaktar oss får du alltid en individuell bedömning av din ekonomiska situation. Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare men en ordnad ekonomi idag betyder inte det att vi nekar dig lån om vi bedömer att din betalningsförmåga framåt ser bra ut. Balanzia har hjälpt många kunder att lösa sina dyra smålån och krediter genom ett privatlån med bättre villkor. Ett privatlån är ett förmånligare lån än ex. snabblån* som ofta används för samma ändamål. Vårt privatlån kan också användas som ett samlingslån, det vill säga du tar ett större lån med bättre ränta för att städa upp skulder och krediter. Då du är fri att använda pengarna till vad du vill är det också många av våra kunder som väljer att låna till bil. Är du företagare och i behov av kapital kan du ansöka om ett företagslån hos oss. Om du har betalningsanmärkningar behöver inte det vara ett hinder - vi ser framåt snarare än bakåt.

Låt oss hjälpa dig också!

 

*snabblån, mikrolån, SMS-lån och telefonlån är olika namn på samma typ av lån, vilket innebär: lån på mindre belopp med har kort handläggningstid och återbetalningstiden är ofta kring 30 dagar.

 

 

Här kan du läsa mer om att låna med betalningsanmärkning.

 

Vad ska jag göra om jag har fått en betalningsanmärkning?

Om du har fått en anmärkning ligger den kvar i tre år. Det viktigaste är att inte dra på sig fler anmärkningar under tiden. Här kommer några enkla tips på vägen:

  • Sätt en påminnelse på telefonen så att du kommer ihåg att betala din faktura innan förfallodatumet.
  • Om du handlar på nätet, välj gärna direkt- eller kortbetalning. Att betala i efterhand via faktura ökar risken för att glömma bort.
  • Har du valt att betala räkningar via autogiro dras dessa ofta i slutet på varje månad så se till att ha täckning på det aktuella kontot.

 

Var kan jag se om jag har betalningsanmärkningar?

Du kan själv kontrollera om det finns några anmärkningar på dig genom att kontakta ett kreditupplysningsföretag. På datainspektionens hemsida finns det information och kontaktuppgifter till de företag som har ett godkänt kreditupplysningstillstånd. I registret hos dessa företag finns alla svenskar över 15 år registrerade, oavsett om man har någon betalningsanmärkning eller ej.

 

Hur länge visas betalningsanmärkningen i kreditupplysningsföretagens register?

För privatpersoner visas anmärkningen i tre år. En betalningsanmärkning som noterats den 14 februari 2017 finns alltså kvar till den 14 februari 2020.

En skuldsanering* kvarstår oftast i fem år eller så länge det finns en betalningsplan. För företag finns betalningsanmärkningen kvar i fem år.

*en skuldsanering innebär att en person med skulder kan bli helt eller delvis betalningsbefriad. Under en tidsperiod, vanligen fem år, lever denne på existensminimum och all inkomst går till att betala fordringsägarna. När fem år (eller så lång tid som avtalats i samband med att beslutet fattades) har gått är personen skuldfri. För att bli beviljad skuldsanering måste den sökande uppfylla vissa krav, läs mer hos Kronofogden.

 

Varför finns anmärkningen kvar trots att skulden är betald?

Anledningen till att betalningsanmärkningen ligger kvar trots att den är betald är för att visa att man inte har fullgjort sina ekonomiska åtaganden (betaalat sina räkningar i tid). Kreditgivare är intresserade av att se två saker - dels om skulden är betald och när den har betalats.

 

Kan jag bli kvitt min betalningsanmärkning snabbare?

Har du dragit på dig en betalningsanmärkning kommer den finnas registrerad i tre år även om du betalat skulden och gjort rätt för dig. Det går inte att påverka tiden utan det viktiga är att inte dra på sig nya anmärkningar under tiden.